Vermouth jest maceratowanym likierem, znanym w hiszpańskiej gastronomii jako aperitif, który jadłodajni biorą przed dobrym posiłkiem. Aby dowiedzieć się, z czego zrobiony jest Vermouth, zostań z nami i odkryj, między innymi, co mu towarzyszy, jaki jest czas picia i jakie są cechy charakterystyczne tego napoju.
Co to jest Vermouth i z czego jest zrobiony?

Wermut to likier z wina, aromatycznych ziół – takich jak piołun, kwiaty i cukier – które są maceryzowane, aby później można było cieszyć się tym słodkim napojem. Wermut jest zwykle wytwarzany z 75% wina, przy czym producent jest odpowiedzialny za określenie technik przetwarzania go na produkt końcowy. Kiedy nadchodzi czas na wermut, eliksir ten podaje się z lodem w towarzystwie plasterka pomarańczy, cytryny lub zielonej oliwki
Skąd pochodzi wermut?

Nazwa “wermut” pochodzi od niemieckiego terminu “wermut”, który odnosi się do piołunu, aromatycznego zioła obecnego w produkcji tego likieru. Pochodzenie tego napoju datuje się na V wiek p.n.e. z rąk Hipokratesa z Cos, greckiego lekarza i filozofa, który wyprodukował ten eliksir z maceracji różnych ziół. Z tego powodu napoje przygotowywane w średniowieczu ze składników podobnych do wermutu były znane jako wino Hipokratesa. Jak to często bywa w tego typu opowieściach, istnieje kilka wersji jego narodzin i tego, kto był odpowiedzialny za jego pierwsze przygotowanie. Wśród innych hipotez dotyczących narodzin Vermouth jest jedna, która utrzymuje, że napój ten – oparty na winie i szlachetnych ziołach – pochodzi z Egiptu. Idąc tym samym tokiem rozumowania, istnieje teoria, która zapewnia, że w 1786 roku Włoch Antonio Benedetto sporządził mieszankę, która pozwoliła mu na stworzenie tego pysznego napoju.
Jak Vermouth przyjechał do Hiszpanii

Historia Vermouth w Hiszpanii ma również kilka wersji. Pierwszy wskazuje, że Vermouth urodził się około 1870 roku w mieście Tarragona, a konkretnie w mieście Reus. Tam rozpoczęła się produkcja Vermouth pod marką Punt e Mes Jednak inna wersja sprawia, że hiszpański wermut kwitnie na ziemiach Huelvy. Odpowiedzialność spoczywa na winiarni Melquiades Sáenz. Chociaż nie podano dokładnej daty produkcji wermutu w Huelvie, twierdzi się , że było to przed produkcją słynnego wina pomarańczowego, którego receptura pochodzi z 1870 roku.
Różne rodzaje wermutów

Istniejącztery rodzaje wermutów, które różnią się pod względem przygotowania i pochodzenia, są to
- Biały wermut:
- Czerwony lub czarny wermut
- Suchy
- Różowy wermut:
ten rodzaj wermutu jest najłagodniejszy i najbardziej delikatny ze wszystkich. Ze względu na uczucie świeżości, które wywołuje, jest zwykle sporo spożywane w okresie letnim. Pomimo istnienia dwóch rodzajów tego trunku, bardziej powszechna jest komercjalizacja czerwonego lub czarnego wermutu.
Cechy charakterystyczne wermutu wysokiej jakości

Wśród cech charakterystycznych tego napoju są następujące:
- Po podaniu wermutu znajdziesz napój o pomarańczowo-czerwonej t
- Widoczne są również tony bordo i cegły, z tendencją do brązów.
- Aby uzyskać takie zabarwienie, likier jest zabarwiony karmelem
- Ze względu na ilość składników użytych do jego produkcji ma on złożony aromat.
- W kontakcie z kubkami smakowymi rozpoznacie smak o gorzkich akcentach, suchy i o pewnych słodkich odcieniach
- Przy podawaniu dodaje się kilka kropli owoców cytrusowych o smaku cytrynowym, mandarynkowym lub pomarańczowym
.
Wszystko o “vermouth hour”

Słyszałeś o czasie wermutu, jakby to był czas na herbatę dla Anglików. Ale nie chodzi o konkretny czas. Czas wermutu odnosi się do momentu, w którym ten napój jest rozkoszowany. Wermut jest napojem powszechnie spożywanym w barach i domach w Hiszpanii, podawanym jako aperitif lub do otwarcia ust przed obiadem.
Z czym pije się Vermouth?

Tutaj podzielimy się z Państwem kilkoma składnikami, które pomogą Państwu odkryć, czym jest Vermouth i jakie są różne możliwości jego przygotowania. Niektóre z idealnych składników do picia tego napoju są:
- Plastry cytryny.
- Plastry pomarańczy.
- Zielone oliwki.
- Woda gazowana.
Oprócz tych składników, które są dodawane do napoju, istnieje kilka przystawek, które mogą być klasyfikowane jako klasyczne do spożycia z dobrym wermutem. Na przykład, mamy pyszne czosnkowe krewetki, małże w winegrecie i małże w różnych przetworach. Każde z tych dań, o bardzo charakterystycznym smaku, znajduje w Wermutach sprzymierzeńca, który podnosi smak i nadaje szczególny akcent chwili.
Szukasz dodatkowego składnika? Włóż do niego trochę wermutu!

Oprócz rozkoszowania się wermutem podczas wyprawy z przyjaciółmi, napój ten może być wykorzystany do wzmocnienia smaku klasycznych przekąsek, takich jak sardele, chilli ianchois. W kuchni jest to doskonały składnik do dodawania do przepisów na czerwone mięso, ryby i niektóre makarony. Następnego dnia w kuchni, odważysz się dodać trochę wermutu do swojego przepisu i doprowadzić to danie do poziomu doświadczonego szefa kuchni.
Kieliszki wermutu i każdy likier

Aby cieszyć się wermutem i innymi napojami, w naszym sklepie internetowym: Monouso, mamy szeroki wybór szklanek i kubków, z różnych materiałów i w różnych stylach, aby dostosować je do każdej okazji. Odporne produkty, o doskonałej jakości, o zróżnicowanej kolorystyce i idealnym wzornictwie, aby podkreślić wizerunek Twojej firmy. Na przykład, mamy kubki wielokrotnego użytku San i Trytan, piękne pojemniki, które można wykorzystać do przygotowania napojów podczas służby. Te kubki wielokrotnego użytku mogą być łatwo przechowywane i można jemyć w zmywarce , dzięki czemu są bezpieczne w użyciuprzez cały czas.